





GSEU – WP-5 Hybrid Meeting

21 November 2024

- 9:00 9:30: Welcome Address/ Opening remarks
- 9:00 9:10: Dionysios Gkoutis, Director General, Hellenic Survey of Geology and Mineral Exploration, HSGME
- 9:10 9:20: Francesco Pizzocolo, Project Manager of the Geological Service of Europe Project (GSEU)
- 9:20 9:30: Eleftheria Poyiadji, HSGME, GSEU-WP5 leader [Coastal Vulnerability and Offshore windfarm siting]
- 09:30-10:30 Session 1/Task 5.1 Coastal Vulnerability and Climate Change (Lead: BRGM) 1hour
- 09:30 09:35: Short introduction to Task 5.1 (Aurélie, Maspataud, BRGM)
- Session 5.1.a: Instigating a cluster of European sites concerned by concentrated pollutants and nutrients submarine and coastal groundwater discharge (lead: SGU)
- 09:35 09:50: Presentation of initial results and feedback on online survey questionnaire, identified needs and work underway [by SGU]
- 09.50-10:00: Exchange of views on the main issues and challenges and/or Focus on work of interest carried out by partner experts [speakers to be specified by SGU => open floor to expert partners]
- <u>Session 5.1b:</u> Explaining and projecting spatiotemporal patterns of vertical ground motion (VGM) in <u>European coastal areas, and their contribution to relative sea-level changes (lead : BRGM,</u> <u>BGS, & all.</u>)
- 10:00– 10:10: Current state of coastal subsidence in Europe derived from EGMS (Rémi Thieblemont, BRGM)
- 10:10-10:20: Automatic tools to analyses the InSAR time series and extract patterns of motions: application to the coastal area in UK (Luke Bateson, BGS)
- 10:20-10:30: Discussion and open floor to expert partners
- 10:30 11:00 Coffee Break

11:00-11:20 Session 2/Task 5.1 - Coastal Vulnerability and Climate Change (Lead: BRGM) 20min

Session/Task 5.1c: Improving coastal vulnerability assessments addressing coastal evolution at decadal to centennial timescales and sea-level rise impacts (BRGM & all.)

11:00 – 11:10: Online survey questionnaire: Presentation of the results and feedback - identified needs, and work underway (Audrey Baills, BRGM)







11:10 – 11:20: Illustration of national case studies

Carla Iadanza (ISPRA) / National datasets for coastal vulnerability analysis: the Italian case study

Andres Payo Garcia (BGS) / Coastal Modelling Environment: application to Andalusia (Spain) and East England (UK)

Discussion / open floor to expert partners

11:20 – 13:40: Session 3/Task 5.2 - Offshore Windfarm siting (Lead by BGS) 1 hour & 20 min

- 11:20 11:50: T5.2a Review of the Geo-Assessment Matrix and use cases (30 min)
- 11:50 12:20: Workshop discussion and review of data (30 min) GeoSurveys to have downloaded and reviewed data provided in NextCloud in advance of workshop
- 12:20 12:40: T5.2b Domains (water depth, physiographic and glacial domains) (20 mins)
- 12:40 12:50: Domains discussion (10 mins)
- 12:50 13:10: Geohazards update on questionnaire (20 mins)
- 13:10 13:30: T5.2c Geohazards discussion (20 mins)
- 13:30 13:40: Open discussion with partners possible future ideas (10 mins)
- 13.40 13.50: Session 4/Task 5.4 Cross-thematic alignment (Lead by GEUS)
- 13.40 13.50: Decision Support Systems, Tools and Parameters (Verner Brandbyge Ernstsen [tbc])

13:50 – 14:50: Lunch Break

15:00: Bus to Syntagma Square